Framtiden är här

av | feb 18, 2021 | Cybersäkerhet, Data center

Framtiden är här

Klyschigt begrepp men allt det som har varit på gång och i ropet de senaste tio åren börjar nu realiseras. I förra veckan gick Azures CTO ut med att ”Azure Quantum” går i preview. Kvantdatorer började som science fiction och det är sannolikt att till exempel HAL9000 i storfilmen ”2001: A Space Odyssey från 1968 hade byggt på sådan teknik. Nu var filmmakaren Stanley Kubrick kanske lite tidsoptimist men 20 år senare än beräknat har vi nu alltså kraften och tekniken det skulle krävas att bygga en liknande dator, öppen för publikt bruk. 

Azure ligger mig varmt om hjärtat, på Cuebid är jag den där killen som kan Microsoft. Att tro att jag är expert på Microsoft är en smula överdrivet. Bara Azure har i sig omkring 1500 tjänster i sin portfölj och att ens kunna återge namnet på en tredjedel skulle vara en utmaning. Företaget Microsoft innehåller idag ett helt ekosystem av IT-tjänster och produkter, allt från Officepaketet till nu alltså Kvantdatorkraft. Däremellan tillverkar man surfplattor med operativsystem från Android och AR-glasögon i form av Hololens.

När man nu börjar uppföra datacenter här i Sverige känns det extremt spännande, Datacentren kommer att ligga i Skåne och i Gästrikland och på sikt och drivas på 100% förnybar energi, detta med hjälp av svenska Vattenfall. Microsoft har som mål att senast 2025 enbart använda förnybar energi. Microsoft använder sin egen teknologi i Azure IOT där man övervakar energiåtgången och styr produktionen efter efterfrågan. Som ingressen antydde så andas det här väldigt mycket framtid och 2020-talet.

I samband med detta satsas även stora pengar på att lyfta kunskaperna inom moln och Azure, ett initiativ med namnet #SkillsUpSweden har startats för att öka kunskapen – och därmed användandet av Microsofts molnplattformar. 

AWS har sedan tidigare datacenter i Mellansverige och de rapporterar ett mycket stort intresse bland svenska företag, något som har gjort att de har valt att flytta till ett nästan 6000 kvadratmeter stort kontor i centrala Stockholm. De största drakarna har olika styrkor, de flesta som ska bygga en molnapplikation kan vinna på att använda AWS plattformar medan de som vill ha hela ekosystemet med användarnas applikationer för produktivitet och identitet med fördel använder Azure. Det sista var väldigt grovt förenklat, hör av er om ni vill veta mer!

Det finns fler stora molnleverantörer som diversifierar sig på olika sätt och har olika styrkor. Googles Cloud hävdar sig ha bäst nätinfrastruktur till exempel. På Cuebid har vi dock främst valt att arbeta med AWS och Azure och jag vågar lova att de passar nästan alla företag.

Så vad innebär det för Cuebid´s Datacentertjänster och affär? Inte så mycket egentligen, vi kan fortfarande konkurrera med en servicenivå som ingen av de stora drakarna kan matcha. Vi har svensktalande kompetent personal i vår NOC som oftast kan svara på frågor om kundens utrustning och data direkt vid första samtalet. Alla som pratat med ett stort amerikanskt bolags kundtjänst vet att det ser annorlunda ut hos dem. De som ändå vill flytta till molnen hjälper vi över de fallgroparna som finns därute. Vår roll framöver kommer snarare att bli att komplettera de publika molnen än att konkurrera med dem.

/ Stefan Elensky

Senaste artiklarna
Kategorier

DIGITAL EXPERTHJÄLP

På vår bokningssida kan du själv se när en konsult finns tillgänglig, och direkt lägga in din bokning. Enklare kan det inte bli!

Har du koll på ditt nät?

Har du koll på ditt nät?

Hur många switchar har jag? Hur belastad är min Internetförbindelse? Vilka av mina enheter kör en viss release av programvara? Listan kan nästan göras oändlig… Att ha ett bra övervakningsverktyg är inget man skall underskatta, det kan underlätta och stötta din...

En otacksam uppgift

En otacksam uppgift

I Hollywoodfilmerna är det så enkelt. När de goda skaffar en större brandvägg skaffar de onda större superdator och med en större superdator det är ju inga problem att ta sig igenom brandväggen och att komma åt de känsliga filerna. I verkligheten börjar det nästan...

Hacking på hög nivå

Hacking på hög nivå

Tänka att kunna ha en egen hacker som kan hjälpa till att hitta säkerhetsproblem i din egen IT-miljö. Historiskt har det ju funnits ett antal olika verktyg för att själv göra detta arbete. Jag själv har använt Nessus och SANTA som har använts för att göra...

VeeamON 2021

VeeamON 2021

  Två intensiva halvdagar med otroligt utbud av sociala mötesplatser, demo, labb och givetvis sessioner! Allt spelades in och går att se i efterhand på https://www.veeam.com/veeamon  Tyvärr vann jag...

Hope for the best prepare for the worst

Hope for the best prepare for the worst

Business Continuity eller kontinuitetsplan på svenska är ju bra, har jag hört…eller? Att något fungerar kontinuerligt är ju viktigt idag, för att din verksamhet ska tuffa på oavbrutet. Klart att det skiljer sig mellan olika verksamheter, en bonde kanske inte fundera...