Öppet eller stängt

av | maj 11, 2021 | Cybersäkerhet, Nätverk och komunikation

Dan Snis

Ett brandtal från mig om det jag brinner för och varför. I detta fall försöker jag att applicera tankesättet på nätverk och infrastruktur.

Internet skulle vara omöjligt utan en global standard. Det kan räcka med att det inte finns en global standard som till exempel metersystemet och brittiska mätsystemet (metric and imperial). De är standarder som innefattar beskrivningar av samma sak, men det räcker för att det ska bli fel. Inch eller tum, går att krångla till bara det eftersom en svensk tum är lite kortare än en amerikansk inch. Exempelvis förlorade NASA 1,5 miljarder (inflations uppräknat) 1999, pga en räknemiss. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1999-oct-01-mn-17288-story.html | https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Climate_Orbiter

Nätverksutrustning fungerar mellan tillverkare, precis som fordon kan använda samma vägar och infrastruktur. Detta tack vare standards från ISO:s OSI-modell och IEFT. Däremot har en del tillverkare historiskt velat låsa in dig till samma produkter med egna icke standardiserade funktioner. Somliga tillverkare har arbetat för att få sina funktioner standardiserade, andra har valt att licensiera ut dem för en kostnad. Att inte arbeta mot en öppen standard är lika dumt som att BMW inte kan använda samma bränsle som Volvo. Även om fordon använder standardkomponenter och gemensamma funktioner så kan de differentiera sig själva.

I och med framväxandet av Cloud- och Big data-tjänster så har behovet av att automatisera ökat lavinartat. Branschen har skrikit efter standardiserade lösningar. Redan 2004 började man titta på modellen Software Defined Network, men intresset var litet och det var först runt 2010 som SDN och OpenFlow blev något att räkna med. 

I och med framförallt Broadcoms kostnadseffektiva chipsets så har även switchar kommit att bli standardiserade så kallade whitebox switchar, där du kan välja ett eget Network Operating System (NOS). SDN och NOS är två olika saker, men båda ger ökad valfrihet. På sätt och vis kan man anse att innovationen minskar på grund av att utvecklingen av nya exempelvis ASIC-chip inte längre görs av flera olika leverantörer, men förr eller senare blir ett område mättat och det går inte att uppfinna hjulet hur många gånger som helst.

På sätt och vis var det väl enklare förr, men som med alla nya tekniska lösningar så blir de enklare och enklare att hantera. Idag behövs fortfarande den Schweiziska armékniven hos konsulten, så fortsätt att uppskatta den kompetens som finns hos individen. När hjulet uppfanns ansågs det vara en teknisk innovation och hade även problem med driftsäkerheten, idag fungerar det och ses inte som något tekniskt. Det jag vill ha sagt är att tekniska lösningar aldrig kommer att fungera till 100 % utan problem. 

Jag har alltid jobbat för öppna standarder och undviker så långt det går proprietära lösningar. Det är mycket lättare att byta en öppet dokumenterad lösning mot en annan, än att gå från en stängd till annan lösning.

/ Dan Snis

Senaste artiklarna
Kategorier

DIGITAL EXPERTHJÄLP

På vår bokningssida kan du själv se när en konsult finns tillgänglig, och direkt lägga in din bokning. Enklare kan det inte bli!

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

Aldrig tidigare har jag vart med om så mycket nyheter under VMworld! Ett tag blev det nästan komiskt att varje talare på den inledande ”General Session” och respektive keynote sa just frasen ”We’re proud to announce…”. General Session var för övrigt var en av de bästa...

Kaseyaattacken i retrospekt

Kaseyaattacken i retrospekt

När jag gjorde värnplikten, känns som hundra år sedan nu, så fanns det en allmänt vedertagen ”sanning”. Fienden skulle landsätta sina trupper i Sverige på midsommarafton, när minst halva befolkningen var satt ”ur stridbart skick”.  Det här var bland det första...

Har du koll på ditt nät?

Har du koll på ditt nät?

Hur många switchar har jag? Hur belastad är min Internetförbindelse? Vilka av mina enheter kör en viss release av programvara? Listan kan nästan göras oändlig… Att ha ett bra övervakningsverktyg är inget man skall underskatta, det kan underlätta och stötta din...

En otacksam uppgift

En otacksam uppgift

I Hollywoodfilmerna är det så enkelt. När de goda skaffar en större brandvägg skaffar de onda större superdator och med en större superdator det är ju inga problem att ta sig igenom brandväggen och att komma åt de känsliga filerna. I verkligheten börjar det nästan...

Hacking på hög nivå

Hacking på hög nivå

Tänka att kunna ha en egen hacker som kan hjälpa till att hitta säkerhetsproblem i din egen IT-miljö. Historiskt har det ju funnits ett antal olika verktyg för att själv göra detta arbete. Jag själv har använt Nessus och SANTA som har använts för att göra...