Framtiden är här
Klyschigt begrepp men allt det som har varit på gång och i ropet de senaste tio åren börjar nu realiseras. I förra veckan gick Azures CTO ut med att ”Azure Quantum” går i preview. Kvantdatorer började som science fiction och det är sannolikt att till exempel HAL9000 i storfilmen ”2001: A Space Odyssey från 1968 hade byggt på sådan teknik. Nu var filmmakaren Stanley Kubrick kanske lite tidsoptimist men 20 år senare än beräknat har vi nu alltså kraften och tekniken det skulle krävas att bygga en liknande dator, öppen för publikt bruk.
Azure ligger mig varmt om hjärtat, på Cuebid är jag den där killen som kan Microsoft. Att tro att jag är expert på Microsoft är en smula överdrivet. Bara Azure har i sig omkring 1500 tjänster i sin portfölj och att ens kunna återge namnet på en tredjedel skulle vara en utmaning. Företaget Microsoft innehåller idag ett helt ekosystem av IT-tjänster och produkter, allt från Officepaketet till nu alltså Kvantdatorkraft. Däremellan tillverkar man surfplattor med operativsystem från Android och AR-glasögon i form av Hololens.
När man nu börjar uppföra datacenter här i Sverige känns det extremt spännande, Datacentren kommer att ligga i Skåne och i Gästrikland och på sikt och drivas på 100% förnybar energi, detta med hjälp av svenska Vattenfall. Microsoft har som mål att senast 2025 enbart använda förnybar energi. Microsoft använder sin egen teknologi i Azure IOT där man övervakar energiåtgången och styr produktionen efter efterfrågan. Som ingressen antydde så andas det här väldigt mycket framtid och 2020-talet.
I samband med detta satsas även stora pengar på att lyfta kunskaperna inom moln och Azure, ett initiativ med namnet #SkillsUpSweden har startats för att öka kunskapen – och därmed användandet av Microsofts molnplattformar.
AWS har sedan tidigare datacenter i Mellansverige och de rapporterar ett mycket stort intresse bland svenska företag, något som har gjort att de har valt att flytta till ett nästan 6000 kvadratmeter stort kontor i centrala Stockholm. De största drakarna har olika styrkor, de flesta som ska bygga en molnapplikation kan vinna på att använda AWS plattformar medan de som vill ha hela ekosystemet med användarnas applikationer för produktivitet och identitet med fördel använder Azure. Det sista var väldigt grovt förenklat, hör av er om ni vill veta mer!
Det finns fler stora molnleverantörer som diversifierar sig på olika sätt och har olika styrkor. Googles Cloud hävdar sig ha bäst nätinfrastruktur till exempel. På Cuebid har vi dock främst valt att arbeta med AWS och Azure och jag vågar lova att de passar nästan alla företag.
Så vad innebär det för Cuebid´s Datacentertjänster och affär? Inte så mycket egentligen, vi kan fortfarande konkurrera med en servicenivå som ingen av de stora drakarna kan matcha. Vi har svensktalande kompetent personal i vår NOC som oftast kan svara på frågor om kundens utrustning och data direkt vid första samtalet. Alla som pratat med ett stort amerikanskt bolags kundtjänst vet att det ser annorlunda ut hos dem. De som ändå vill flytta till molnen hjälper vi över de fallgroparna som finns därute. Vår roll framöver kommer snarare att bli att komplettera de publika molnen än att konkurrera med dem.
/ Stefan Elensky