HPE Tech Jam 2024 

av | Blogg

Vad är HPE Tech Jam och varför var Cuebid där?

HPE Tech Jam är HPE TSS i nya ”kläder”. Ett event för HPE’s teknik entusiaster/presales/säljstöd för att förkovra sig allt som händer i HPE’s portfölj av produkter inom i princip hela HPE’s utbud.

Största behållningen?

Allt samlat på samma plats, produkter, produktansvariga, produktexperter och HPE’s 3:e partsleverantörer vilket gör att man får förstahandsinfo direkt om likväl aktuella som kommande produkter (roadmap) och dessutom kan påverka direkt produktutvecklingen genom att vara delaktig och ställa frågor och krav i sessionerna. HPE Sverige gör dessutom en insats och samlar alla svenskar i gemensamma aktiviteter för att lära känna varandra bättre.

Även vissa 3:e partsleverantörer är på plats som vi annars kan ha svårt att få tag på finns här för direkta frågor och diskussioner om deras roadmaps etc.

Vad har vi för partnerskap med HPE?

Vi har idag olika partnerskap inom olika områden mellan silver till guld.

Var det några spännande nyheter som togs upp?

AI AI AI handlar det mesta om. Allt som inte handlar om AI handlar om Green Lake (förklaring direkt under) . Så det mesta handlar om befintliga produktutbudet i nya generationer anpassade för både AI och Green Lake. (
Green Lake är idag enligt HPE’s egna undersökningar mer känt varunamn än HPE i sig. Green Lake har några år på nacken men har ändrat skepnad på vägen och dagens definition har väldigt lite med vad det var för några år sen. I dag är Green Lake managering av i princip hela HPE’s produktportfölj i molnet på produkter allt ifrån ”Cloud to Edge” i en konsumtionsbaserad prenumeration per månad och innefattar även managering av ”on-prem” (dvs ägda produkter i egen regi)).

Kan ni dela med er av några av de huvudsakliga tekniska trenderna eller innovationerna som diskuteras under årets Tech Jam?

En stor trend är GPU användningen. Från att vara en nischad del av branschen så är det tack vare AI boomen nu så att GPU användningen har markant ökat och det skapas produkter enbart för GPU lösningar och befintliga anpassas för GPU användningen. Den store fördelen med GPU som alla är ute efter är beräkningskraften med stora datamängder. Inte bara traditionella produkter även något oväntade produkter får GPU användning. Med tanke på att GPU förkortningen står för Graphic Processing Unit så är det inte direkt självklart med GPU i nätverksprodukter som ju inte är kända för sin grafiska UX, men även där har den letat sig igenom och finns numer i HPE Aruba nätverksprodukter som beräkningskraft för att optimera t.ex nätverksflöden i större nätverksmiljöer.

En annan trend är att säkerhet numer är en självklar del som en röd tråd i alla produkter och framför allt vad gäller autentisering med MFA och alla möjliga skydd och förberedelser för ransomware etc. Frågan är inte idag om man skall ha backup , frågan är hur många olika kopior och ställen man ska ha det på och att man även ska planera för återställning.

En annan intressant sak man kan ta del av på dessa event är HPE Labs insikter och forskning som givetvis är under NDA men kul att höra om forskning om tekniker som vissa kanske blir produkter av medans vissa inte blir av eller att de kommer mynna ut i produkter så långt fram att vi nog hinner bli pensionerade innan dess. (Det har ingenting med skribenternas ålder att göra 😊)

Vilka typer av deltagare brukar närvara vid HPE Tech Jam, och vilka fördelar ser de i att delta?

Det är direkt riktat till alla med teknikintresse i HPE’s produktportfölj. Så det är mest partners med teknikfokus. Men givetvis är en del av presentationerna också inriktade på säljbudskapet.

Vilka strategier använder HPE för att säkerställa att Tech Jam förblir relevant och engagerande för sina deltagare år efter år?

HPE öppnar upp sin egen organisation som stöd för detta så att det blir ett aktuellt och engagerande deltagande från alla håll. Det mesta som presenteras är aktuellt och bra teknisk nivå vilket passar oss konsulter/presales/säljspecialister bra och matchar vår vardag med alla de utmaningar vi har inom att välja rätt produkter och skala dem rätt för varje kund och lösning. Man får även informellt träffa andra deltagare från massa olika länder/företag och med olika erfarenheter och lösningar.

Slutligen, hur tror ni att deltagare och intressenter kommer att dra nytta av att delta i HPE Tech Jam på lång sikt, både för sina egna karriärer och för deras organisationers framgång?

Som partners drav vi nytta av att få ta del av aktuell och kommande produktplanering och får en bra teknisk utbildning samtidigt. Vi får direktaccess till produktansvariga och experter som vi kan diskutera våra djupa tekniska funderingar på så väl aktuella som gårdagens lösningar.

Väl på plats så har alla som deltar också möjlighet att skriva 2 övervakade prov/test som kan användas dels för att pröva sig själv men också del av HPE’s certifieringstitlar som krävs på t.ex partnerskapen. För partners är detta smidigt då man tar allt på samma plats istället för att boka tid etc på hemmaplan.

/Jonas Åström, Kenneth Seth-Andersson och Fatih Celebi