HPE TSS 2023 – Barcelona!

av | Blogg

Efter tre år av virtuella mässor så beslöt sig HPE för att gå tillbaka till en fysisk. De virtuella versionerna har stadigt blivit bättre och till skillnad från många andra hade jag gärna suttit i mjukiskläder och lyssnat på de flesta av de sessionerna jag var på, gå på toaletten när jag vill, äta vad jag vill och ta en tupplur när jag vill. Dessutom är det min uppfattning att flygresor är en prövning på många plan(!) som jag gärna undviker. Men så är det ju det här med det personliga mötet, det är oslagbart och en stor del av behållningen av TSS! Men får jag föreslå Göteborg nästa år?

The HPE Greenlake sustainable way

Som väntat var Greenlake det mest nämnda ordet under keynotes och strategiska dragningar. Förutom att vara en leveransmetod för att få ”molnlik ekonomi” i ett datacenter, som det startade som, så är det även en portal som samlar alla verktyg för hanteringen av din ”Edge-to-Cloud platform” samt en plattform för den växande floran av tjänster och produkter. Målet är en molnlik upplevelse för daglig hantering av all din infrastruktur, allt samlat i en portal där du även kan se hur mycket CO2 din leverans kostar världen! Men nu skall jag inte gräva ner mig mer i det kaninhål som Greenlake är och väljer istället några områden som jag bryr mig särskilt mycket om.

Data Services Cloud Console (DSCC)

Här kommer de som satsar helhjärtat på HPE Greenlake att spendera sin tid! Men bakom varje knapp döljer sig en produkt som har sina egna krav och begränsningar, så det är inget för svenska SMB-kunder…än. Exempelvis ”Disaster Recovery” är baserad på Zerto som kräver VMware och två DC samt en del annat. File Storage, så kallad Disaggregated-Shared-Everything eller DASE (*fniss*), är byggt på VAST och kräver att du verkligen värderar ditt ostrukturerade data, samt Block Storage som bygger på Alletra MP (mer om det senare). Data Ops Manager är hantering av din serverhårdvara nyare än Gen10 och nyare lagringshårdvara, väldigt bra och ovanligt rapp för att vara webbaserad! Men ingen vilel väl uppleva den skitstormen VMware fick i ansiktet när de gick från javaklient till slö och buggig webklient en gång i tiden så mycket energi har lagts på användarupplevelsen.

Alletra MP – Skall vi bygga LEGO?

Tänk dig att du tar de bästa egenskaperna från 3PAR och Nimble (samt lärdomarna från förra gången du försökte detta…) och sen stoppar in det i ett generellt byggblock som kan byggas granulärt och skala extremt. Vad får du då? Jo en ersättare till alla dagens lagringsprodukter (nästan).

I korthet är Alletra MP en 100% mjukvarubaserad NVMe-lagringsprodukt byggd med 2U-block som kan innehålla från åtta diskar och skalar till extremt stora kluster. Den har potential att ersätta de flesta av de Nimble, 3PAR, Primera och Alletra som finns ute nu och åldras även om det kommer ta ett tag innan alla funktioner är på plats.

Se gärna Markus Leinonens utmärkta presentation för djupare insikt

Detta kan vara den största nyheten på länge för oss som jobbar med lagring. Det underlättar sizing när vi har små byggblock som i 3PAR, ren NVMe gör prestandafrågan minimal samtidigt som väldigt god dedupe/compress inte gör priset avskräckande.

Det som oroar en gammal datamekaniker som mig är hur mycket insyn vi får när något går fel. AI och automatisering i all ära men ibland vill man inte sätta sig i en supportkö för att få ut loggar, istället vill man lära sig att lösa problemet själv när något hakat upp sig.

Förenklat byggande – Ninja Online

Under många år har HPE-partners och anställda förlitat sig på Ninja Stars för att rita lagringslösningar som har rätt storlek och innehåll. Nu flyttar även detta verktyg ut på webben och blir en samling av sizers samt får tillägg för Alletra MP, bland annat. Väldigt mycket stöd införs för att visualisera och exportera till andra stödsystem, och mer kommer! Nu är det enkelt att bygga och få ut en BOM och priser. Den Gamle Datamekanikern, som precis tagit Master ASE Storage v4, undrar när han ersätts av ett skript och ChatGPT.

För partners som vill testa så hittar ni den här (enklare URL kommer enligt utsago)

Säker server blir säkrare – Proliant Gen11 och iLO6

Som ni vet ligger säkerhet oss varmt om hjärtat här på Cuebid så det gläder oss att även HPE anser det vara ett prioriterat område. Sedan ”Silicon Root of Trust” infördes med iLO5 har Proliantservrar varit skyddade mot bland annat extern påverkan vid tillverkning och skydd mot manipulerad firmware efter. Med iLO6 utökas detta ytterligare med SPDM som autentiserar PCIe-tillbehör som t.ex. nätverkskort! Målet är att man skall kunna lita på sin serverplattform, från fabrik till implementerad molntjänst.

Är förbannelsen från Barcelona bruten?

Ni som känner mig vet att jag alltid råkar ut får något dåligt i Barcelona, oavsett om det är semester, VMworld eller HPE TSS. Så icke detta år! Jag blev inte ens sjuk på vägen hem! Så jag vågar hoppas på att förbannelsen är bruten efter sju besök och detta eminenta besök på HPE TSS 2023. Vi kanske ses även nästa år?

Tack för att ni läste och kom ihåg att texten och åsikterna är mina, ingen AI användes, så vill ni påpeka något är det bara jag som kan stå till svars. Hör av er!

Fredrik Ranelöv