Ett brandtal från mig om det jag brinner för och varför. I detta fall försöker jag att applicera tankesättet på nätverk och infrastruktur.
Internet skulle vara omöjligt utan en global standard. Det kan räcka med att det inte finns en global standard som till exempel metersystemet och brittiska mätsystemet (metric and imperial). De är standarder som innefattar beskrivningar av samma sak, men det räcker för att det ska bli fel. Inch eller tum, går att krångla till bara det eftersom en svensk tum är lite kortare än en amerikansk inch. Exempelvis förlorade NASA 1,5 miljarder (inflations uppräknat) 1999, pga en räknemiss. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1999-oct-01-mn-17288-story.html | https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Climate_Orbiter
Nätverksutrustning fungerar mellan tillverkare, precis som fordon kan använda samma vägar och infrastruktur. Detta tack vare standards från ISO:s OSI-modell och IEFT. Däremot har en del tillverkare historiskt velat låsa in dig till samma produkter med egna icke standardiserade funktioner. Somliga tillverkare har arbetat för att få sina funktioner standardiserade, andra har valt att licensiera ut dem för en kostnad. Att inte arbeta mot en öppen standard är lika dumt som att BMW inte kan använda samma bränsle som Volvo. Även om fordon använder standardkomponenter och gemensamma funktioner så kan de differentiera sig själva.
I och med framväxandet av Cloud- och Big data-tjänster så har behovet av att automatisera ökat lavinartat. Branschen har skrikit efter standardiserade lösningar. Redan 2004 började man titta på modellen Software Defined Network, men intresset var litet och det var först runt 2010 som SDN och OpenFlow blev något att räkna med.
I och med framförallt Broadcoms kostnadseffektiva chipsets så har även switchar kommit att bli standardiserade så kallade whitebox switchar, där du kan välja ett eget Network Operating System (NOS). SDN och NOS är två olika saker, men båda ger ökad valfrihet. På sätt och vis kan man anse att innovationen minskar på grund av att utvecklingen av nya exempelvis ASIC-chip inte längre görs av flera olika leverantörer, men förr eller senare blir ett område mättat och det går inte att uppfinna hjulet hur många gånger som helst.
På sätt och vis var det väl enklare förr, men som med alla nya tekniska lösningar så blir de enklare och enklare att hantera. Idag behövs fortfarande den Schweiziska armékniven hos konsulten, så fortsätt att uppskatta den kompetens som finns hos individen. När hjulet uppfanns ansågs det vara en teknisk innovation och hade även problem med driftsäkerheten, idag fungerar det och ses inte som något tekniskt. Det jag vill ha sagt är att tekniska lösningar aldrig kommer att fungera till 100 % utan problem.
Jag har alltid jobbat för öppna standarder och undviker så långt det går proprietära lösningar. Det är mycket lättare att byta en öppet dokumenterad lösning mot en annan, än att gå från en stängd till annan lösning.
/ Dan Snis