VeeamON 2021

av | Cybersäkerhet, Datacenter

 

Två intensiva halvdagar med otroligt utbud av sociala mötesplatser, demo, labb och givetvis sessioner! Allt spelades in och går att se i efterhand på https://www.veeam.com/veeamon 

Tyvärr vann jag inga handmålade Veeamdojjor, men de går tydligen att köpa för strax under 6000 SEK om man tycker det är sexigt… 

Business as Usual needs a Business Continuity plan 

Högt på agendan står givetvis Cybersecurity och Ransomware. Hur kan vi minimera risken och produktionsbortfallet när, inte om, vi blir drabbade? 

 Men en idiotsäker strategi för Business Continuity/Disaster Recovery(BC/DR) i den ofta komplexa blandningen av krav från bland annat verksamhet, teknik, kunder och avtal kan kännas omöjlig att få ihop. Är det ens någon idé att försöka skapa något som inte är heltäckande?
Är det inte lättare att bara offra en get till vilken gud man nu tror på och sedan hoppas på det bästa?

Som du säkert anar så tycker jag att om du nu skall komplettera offergåvan med någon plan överhuvudtaget så är det ett skydd av din data. Tycker du jag är tjatig om att din DATA är det viktigaste du har? Bra, då kanske du till slut gör något för att skydda den! 

Och det finns hjälp att få. Dels från sådana som mig, dels från Veeam i form av den nyligen släppta (och namnändrade) Disaster Recovery Orchestrator v4

I korthet är det ett verktyg för att automatisera din DR, med mängder av wizards, kopplingar till din infrastruktur, stöd och rapporter med interaktiva länkar. För er som är bekanta med VMware Site Recovery Manager så kan de jämföras, men detta är så mycket mer. Och enklare, som vanligt i Veeamvärlden. 

Läs mer, och ladda ner testversion, på https://www.veeam.com/whats-new-disaster-recovery-orchestrator.html 

Titta gärna på sessionen ”Veeam Disaster Recovery Orchestrator” på VeeamON också: https://www.veeamon.com/sessions/emea 

Men vart är min mail då? 

Är det någon som kommer ihåg när vi hade en mailserver i datahallen? Hade ni någon säkerhetskopiering av den? Självklart hade ni det. Så varför är det fortfarande så många som INTE skyddar sin data i Office 365(Exchange/Sharepoint/OneDrive/Teams)? Under en av de många sessionerna i detta ämne fick vi se följande: 

47% av de tillfrågade tror alltså på papperskorgen som en backuplösning! Om jag får gissa är det förmodligen samma personer som offrade en get istället för att gör en BC/DR-plan. 

Det är INTE komplicerat eller dyrt att komma igång med, och vill du inte göra det själv så finns det massor av tjänsteleverantörer som gör det åt dig för en månadsavgift. Cuebid är givetvis ditt främsta val, men jag ser hellre att du väljer en konkurrent än att du väljer getmetoden. 

Stay safe, backup. 

/Fredrik