VMware Explore 2023 – Hur smart kan ett moln vara?

av | Blogg

Välkommen till en blogg med ett litet urval av det som presenterades på årets VMware Explore i Barcelona! Precis som vanligt är det otroligt mycket nytt (undrar hur mycket gammalt som arkiveras och glöms?) så jag koncentrerar mig på några saker som intresserar mig och förhoppningsvis dig. Vill du hellre bläddra själv finns nyheter i korthet här.

Broadcom förvärvar VMware

Det är inte direkt någon nyhet längre men nu är det klart. Personligen har jag svårt att se en försämring från DellEMC som ägare… De lovar i alla fall en rejäl höjning av R&D-budgeten så det blir väl ännu fler nyheter nästa år. Vi håller tummarna att även QA får mer budget.

Private AI

För de företag som intresserat sig för GenAI men inte vill riskera sitt data i publika lösningar så skapar VMware tillsammans med IBM, Intel och NVIDIA en paketering som beskrivs som en säker, privat plattform för att bygga egna implementationer med stöd av GenAI. Nu är jag ingen expert på AI men jag läste i Ny Teknik att vi väldigt snart kommer se en utveckling av AI-agenter som tar över automation och användningen av appar även internt, det kan bli en utmaning för alla företag som precis börjat förstå och anamma cloud-nativeapplikationer.

Cloud Smart

Efter ”Cloud First” eller i värsta fall ”Cloud Only” har vi förstått att framtiden är hybrid. ”Multi-Cloud” är det normala och varje last måste utvärderas var den passar bäst beroende på krav på säkerhet, tillgänglighet, värde och skalbarhet – Cloud Smart. För en sådan leverans krävs givetvis en SDDC-infrastruktur som stödjer multi-cloud och flexibel placering av data, t.ex. vSphere med NSX och HCX.

Produktnyheter

VMware Cloud Disaster Recovery

 

https://docs.vmware.com/en/VMware-Cloud-Disaster-Recovery/index.html

Det här tycker jag är en intressant lösning för enkel och färdigpaketerad DRaaS för vSphere oavsett placering. För att förstå den körde jag en labb där jag även fick testa Ransomware Recovery, som är en utökad lösning i VCDR för säkrare och snabbare återställning från Ransomware genom en isolerad miljö, full med verktyg för att analysera och välja ”rätt” återställningspunkt.

I korthet tar du snapshots av dina VM:ar och replikerar upp dem till ditt VCDR där de lagras komprimerat i ett filsystem för minimal kostnad. Ett VMware Cloud on AWS förbereds men behöver bara startas upp och generera kostnader vid test eller skarpt läge. Och det är bra för som vi alla vet så är inte molntjänster gratis.

Enligt min kalkyl på en liten miljö om 100 VM/10TiB där alla är skyddade med VCDR+Ransomware Ready så landar vi på runt 60 000 SEK/månad. När vi spinner upp vårt DR DC så tillkommer det per host c:a 100 SEK/h eller 16 500 SEK/vecka. Läs mer och fundera.

NVME-over-fabric end-to-end

Förmodligen är det bara lagringsnördar som fick en glansig blick när de läste överskriften. Men när nu NVMe-system faktiskt har kommit ner till samma pris som SCSI-baserade, är det dags att fundera på hela stacken för att få ut mesta möjliga prestanda ur sin investering. Speciellt om ni vill köra AI/ML eller applikationer som kräver extremt låg latency och parallellisering.

Med en NVMe software adapter i vSphere kan du byta ut ditt iSCSI när du nu ändå byter ut lagringen mot en HPE Alletra MP All-NVMe…

För er som fortfarande läser så rekommenderar jag att titta på hela dragningen här.

NSX-T och GenAI

NSX är en central del i ett komplett och säkert SDDC från edge till core, det visar VMware tydligt genom alla de nyheter som bygger på produkten. En nyhet som verkligen fångade mitt intresse är

något som inga av mina kunder har idag men som jag tror visar på vad vi kan förvänta oss i en nära framtid, nämligen en SOC med stöd av GenAI för att snabbare förstå vad som är viktigt och förslag på hur det skall åtgärdas!

NSX Advanced Threat Prevention(ATP) är en komplett säkerhetsprodukt med IDS/IPS, Sandbox, Network Traffic Analysis(NTA) och inte minst Network Detection and Response(NDR). Normalt sett är det bara riktigt stora miljöer, MSP och SOC som har detta. Men det som intresserar mig är Project Cypress som skall stötta en SOC att hantera den storm av larm som uppstår vid en attack. I korthet är det en GenAI som analyserar, samlar och prioriterar larm. Dessutom förklarar den vad som händer just nu och ger förslag på hur det kan isoleras eller stoppas! Vem hade inte velat ha det i sin teknikroll? När blir JAG ersatt av en GenAI? Läs mer här.

Skyline

Ett av mina absoluta favoritverktyg för att stötta mina kunder i strävan efter en säker VMwaremiljö! Därför är jag tacksam över att de satsar stort på stödet till teamet bakom och kommer med flera trevliga nyheter som t.ex. problem som nominerats från kunder eller som trendar i deras egen support. Så om du inte använder det idag, hör av dig så hjälper vi dig att komma igång.

Slutligen

Det är omöjligt att täcka allt som sägs och händer på en mässa så stor som VMware Explore, men det är väl heller inte meningen och jag hoppas att något har väckt intresse.

Helt klart är i alla fall att det är säkerhet, multi-cloud och AI som är årets tema. Det är för mig också helt uppenbart att det kommer ske en skiftning mot automatisering och beslutsstöd med hjälp av AI istället för de traditionella verktygen. Men kan vi verkligen lita på allt en AI säger? Tänk om en ond AI har hittat ett sätt att förgifta datat som din AI baserar sina beslut på? Vem skall avgöra vad som är rätt eller fel? Du?

Det spår jag att nästa VMware Explore kommer handla om!