VMworld EMEA 2019 Barcelona

av | Blogg, Datacenter

VMwares Vision
Det har hänt en del sedan VMWare ESX dök upp i början på 2000-talet.

Då för att köra enklare servrar eller klienter som virtuella instanser.
VMworld EMEA 2019 samlade över 14 000 besökare från kunder, leverantörer, partners m.fl, från över 100 länder! I sina sessioner talas det idag om Digital Life och hur VMware skall beröra hela kedjan från public cloud till end-point, egentligen allt som KAN göras som kod istället för hårdvara.

bild111

VMware går bra och använder sin välfyllda kassa offensivt för att köpa upp de bolag som gör något som kompletterar deras vision(eller hotar den?). En av dessa är Carbon Black som passade perfekt in i det som VMware döpt till ”Intrinsic Security”, dvs. att säkerhet skall vara en naturlig del av leveransen, från Cloud till End-point. Därav hänglåsen i högerkanten!

bild222

Carbon Black ser ut att bli en vital del av säkerhetssatsningen. Kanske framförallt för end-points, men med sin molnbaserade AI/ML-lösning har de även lösningar för bl.a. nät och identity. Men jag tror vi bara sett början på den här utvecklingen! Hoten blir mer komplexa och då krävs en lösning som är integrerad i din infrastruktur och lär sig hur den arbetar en ”normal” dag. Dock är det inte första gången VMware pratat integrerad säkerhet, så vi får se om detta lyfter bättre. Det kan bero på licensmodell lika mycket som marknadsbudget…

bild333

NSX och SDWAN

En annan tydlig trend är att NSX(VMwares version av Software Defined Networking, SDN) är inblandad i stora delar av visionen om ”Ett Moln”. Tillsammans med SDWAN skall alla nätverksfunktioner virtualiseras och styras med policys och kod, så geografi inte längre är intressant. Hela infrastrukturen skall bli ett enda stort moln! Kanske är det därför de släpper en IPS/IDS också, som skall stötta den här idén?

bild444

Här fick jag en liten funderare, där jag satt tillsammans med en stor mängd server-, lagring- och VMwaretekniker, men bara några få procent nät-/säktekniker! Jag spår att i framtiden kommer gränserna mellan dessa discipliner bli allt mer otydliga, åtminstone i den virtuella världen. Jag blir alltså så illa tvungen att lära mig mer om nät/säk, och jag måste bli profet i min egen hemstad för att få med mig alla mina nät-/säkkollegor! Tiden då man kunde dela in specialistkunskaper inom områden som nät, server och lagring är förbi om man vill förbli relevant, tror jag. Eller så kommer vi se fler, nya, smalare specialistområden och ett fåtal generalister som förstår helheten och sambanden.

VMware Tanzu

Ingen kan väl ha undgått hur containers har tagit över framförallt DevOps? Enkelt uttryckt är det en virtuell bubbla som kör en enda applikation, som en VM med ett enda program. Lätt att bygga om, starta om, klona m.m. gör det till en dröm för test och utveckling! I framtiden kommer alla mjukvaror köras som appar i containers enligt VMware, och då är det naturligt att de lanserar en plattform för detta. Egentligen är det en Kubernetes för vSphere, med en manager för detta, som är döpt till Mission Control. Bland annat. Detta är ytterligare en produkt av ett antal uppköp, t.ex. Pivotal och Bitnami som paketerats och integrerats. För mig är detta fortfarande ett område som är ganska riktat till DevOps, det kommer ta tid innan företag över 500 anställda har egna utvecklare tror jag. Men det är intressant att se satsningen, och tron på ett paradigmskifte i hur programvara konsumeras!

bild555

Övrigt

Den roligaste sessionen var nog annars genomgången av Cross-vCenter vMotion! Tänk dig t.ex. scenarion där ni skall byta datacenter, från gamla vSphere 5.5 till en ny baserad på vSphere 6.7, i ett public cloud eller bara ny hårdvara, kanske Simplivity från HPE. Under full drift. Eller flytta till en ny sourcingpartner där båda kör vSphere, i ett annat land eller stad. Under full drift. Det finns inbyggt i vSphere, men det krävs en del skriptande i PowerCLI för att lösa. Därför har William Lam (med bloggenVirtualGhetto.com) gjort en Fling (ett verktyg byggt av communityn, se https://flings.vmware.com/) som sköter allt detta, och med ett GUI! Som han släppte v3 av under sessionen. Fantastiskt kul!

Även nyheterna i Veeam 10 ser spännande ut! Det verkar som att vi äntligen får se integrationen av StoreOnce Catalyst Copy to Cloud på plats! Något jag längtat efter, och fler med mig vet jag… Vi får se ”at the end of the year”!

bild666

Tills sist var Bear Grylls med på en Keynote och snackade om vikten av att inte ge upp, för ditt psyke och din kropp klarar bra mycket mer än du tror. Något jag tar med mig till nästa servicekväll när den välplanerade uppgraderingen/migreringen kollapsar på grund av ”Error 21”.

Tack för att ni läste! Ni är som vanligt alltid välkomna att höra av er om ni har funderingar eller frågor. Ha’de gött!

Fredrik Ranelöv

fredrik.ranelov(@)cuebid.se 

Chief Datacenter Architect, Cuebid

P.S. Vill ni se en speciell session från VMworld 2019 så finns de tillgängliggjorda av VirtualGhetto här: https://github.com/lamw/vmworld2019-session-urls/blob/master/vmworld-eu-playback-urls.md#showcase-keynote D.S.