“Data is the lifeblood of your organization”

av | Blogg, Datacenter

Jag älskar att detta är titeln på HPE TSS 2022. Att ett företags flöde av information är en vital del av verksamheten och därför måste få skyddsvärde likställt med att det krävs för organisationens överlevnad har jag sagt länge. Så att det upprepas i en key note är en bra start och lyfter förhoppningsvis frågan till chefsnivå. 

Något annat som upprepas är att organisationer som sätter datahantering och digitalisering som högst på dagordningen leder oftare och vinner mot de som inte gör det. 

Och med det i bakhuvudet så handlade en mycket stor del av TSS hur HPE kan hjälpa dig att skydda din data och få största möjliga utväxling på din digitalisering. 

Enligt HPE är säkerhet från grunden och integration med Greenlake lösningen. I stort sett alla sessioner nämnde dessa i någon form. 

Just Greenlake är definitivt årets produktnamn, om man kan kalla den för produkt längre. Den har vuxit från ”en metod att konsumera on-prem hårdvara med en public cloud CAPEX betalningsmodell” som den var i Flex Capacity, mot en komplett plattform att konsumera, hantera, rapportera hela din IT-miljö från.  

Och det är tydligen så HPE vill att vi skall konsumera IT i framtiden. En portal för alla behov, betala för det du nyttjar och få leverans med en gång, utan ytterligare handpåläggning. 

Det både fascinerar och skrämmer mig. Enkelheten och översiktligheten som en homogen leverans medför är tidsbesparande och (förhoppningsvis) billigare. Men jag litar mer på min kompetens och erfarenhet, än en AI/ML, när det kommer till att välja rätt kombination av hård- och mjukvara, anpassat till det behovet som jag ser att verksamheten har. Eller så är jag bara rädd för att tappa kontrollen *host* Skynet *host* 

Det presenterades över 60(!) nya lanseringar inom Greenlake. De flesta inom Greenlake Management Services som helt enkelt är tjänster inom allt från SOC, till DC-migrering till framtagandet av en DR-plan. Alltså sådant som vi på Cuebid och andra HPE-partners erbjuder idag… Men om ni saknar någon tjänst i er katalog idag så kan ni sälja den som partner och den levereras av HPE inom Greenlake! 

Något annat intressant är Project Aurora, en del av Greenlake Lighthouse som är molnleveransen i Greenlake. Det startades redan för ett år sedan och börjar nu få konkret form.  

Ett initiativ som syftar till att med avstamp i HPEs ”Silicon Root of Trust”, i iLO-kretsen alltså, bygga mot Zero Trust från hårdvara hela vägen upp till mjukvaran. Eller med deras egna ord: 

” The initial release of Project Aurora security capabilities will be embedded within the HPE GreenLake Lighthouse to automatically and continuously verify the integrity of the hardware, firmware, operating systems, platforms and workloads, including workloads from security vendors. This continuous attestation will enable HPE to quickly detect advanced threats in seconds. This can help minimise data loss and unauthorised encryption (and corruption) of valuable data and intellectual property.” 

Det känns som helt rätt väg att gå för att få en kedja av verifierad integritet. Det skall bli intressant att se det i verkligheten! 

https://www.hpe.com/emea_europe/en/security/project-aurora.html

StoreOnce 

Säkerhet är också i fokus på kommande mjukvaruuppdateringen av StoreOnce 4.3.2. Det finns ju redan Immutability, men tyvärr kan du med adminrättigheter på StoreOnce ändå radera ett repository. Men med den nya funktionen ”Dual Authorization” krävs det en sekundär inloggning för att utföra kritiska kommandon, som att radera backupdata. Lite som avfyrningen av ett domedagsvapen i filmerna. Detta andra konto bör givetvis förvaras off-line och säkert, annars gör det inte mycket nytta. Även om kontot i sig inte har några andra rättigheter i systemet. 

Det kommer även ett modellskifte där den minsta 3620 försvinner, men de lite större modellerna får bättre prestanda och tillochmed ett lager flashdisk för snabbare backup och återställning. För de som saknar små modeller så finns fortfarande VSA, så du kan bygga din egen server, lägga på en billig hypervisor och sedan StoreOnce VSA ovanpå och få precis samma funktionalitet som en appliance. 

StorMagic 

Inte en HPE produkt (än) men en värdig efterträdare till StoreVirtual(Lefthand). Kan läggas på VMware ESXi, Hyper-V eller KVM på vilken serverhårdvara som helst och skapa ett SAN. Och dessutom skapa ett tvånodskluster, om du har plats för ett virtuellt quorum. Eller varför inte ansluta till deras ”quorum-as-a-service”! Ser ut att finnas potential hos SMB/lab/dev/ROBO. 

Finns som SKU i HPEs sortiment och till ett fördelaktigt pris dessutom. 

Zerto 

En HPE-produkt sedan en tid tillbaka och motorn i deras BaaS/DRaaS levererat genom Greenlake. Otroligt kompetent och mogen lösning baserad på CDP (Continuous Data Protection), vilket ger en kontinuerlig backup/replikering där du kan återställa snabbt och granulärt när till 5 sekunders RPO. Dock kräver det två kluster (där ett kluster kan vara hos en service provider) och skyddar enbart virtuella laster, men gör det som sagt riktigt snyggt. Speciellt för särskilt skyddsvärda VM:ar med krav på snabb återställning. 

Slutligen bör det nämnas hur objektlagring exploderat de senaste åren efter att alla leverantörer samsats runt AWS S3 som implementation, att Veeam 12 kommer i höst och att en ny generation av den prisvärda MSA-lagringen är på gång. 

Och vi får ju inte glömma vår älskade Qumulo, fillagring i världsklass, som jag skrivit om förut. Nya funktioner släpps varannan månad och jag slutar aldrig att överraskas av hur genomtänkt och robust lösningen är. Vi kommer släppa mer info om Qumulo så jag skriver inte mer här än så. 

Tack för att ni läste, och glöm inte – Stay safe, backup! 

/Fredrik