Har du koll på ditt nät?

av | sep 23, 2021 | Cybersäkerhet, Nätverk och komunikation

Henrik Borg

Hur många switchar har jag? Hur belastad är min Internetförbindelse? Vilka av mina enheter kör en viss release av programvara? Listan kan nästan göras oändlig… Att ha ett bra övervakningsverktyg är inget man skall underskatta, det kan underlätta och stötta din verksamhet mycket, göra ditt dagliga arbete enklare och inte minst, du har en ständigt uppdaterad dokumentation.

Som med mycket annat så finns det en mängd verktyg att välja mellan, vissa är övergripande, andra är bra på vissa saker. En del kan bara fungera och verka inom sitt segment, till exempel VMware specifika verktyg eller andra proprietära verktyg.

Få av dagens övervakningsverktyg kan sätta en bock i kanten på alla krav som man kan förväntas ha. Det slutar ofta med att man har flera verktyg utan integration med varandra, som leder till en hög kostnad och kanske även sämre användning. Som med alla hjälpmedel gör de sällan nytta om man använder dem fel eller inte har tillräckligt med tid/personal som kan hantera dem. Eller ännu värre, man har dem, men de används inte alls.

Verktygslådan

Följande funktioner är enligt mig är viktiga och bra verktyg, kan fungera som stöd och underlätta din vardag;

  • Nätverkskarta – Ett bra verktyg bör kunna generera automatiska nätverksdiagram som har förmågan att uppdateras i realtid och upplysa användaren om det finns larm. Diagrammet skall vara tydligt och gärna ha möjlighet att visa olika lager och kunna zooma in olika objekt eller funktioner. Allt skall bygga på automatisk detektering och inventering.
  • Visibilitet och felsökning – Flera nivåer av spårbarhet och loggar. Gärna komplett med syslog och Netflow. Ovan funktioner kan vara till stor hjälp och kan underlätta i en felsökning eller vid en större incident.
  • Efterlevnad (Compliance) och mjukvaruförvaltning – Om ditt företag skall efterleva t.ex. PCI DSS så kan det krävas en uppdaterad nätverkskarta. Funktioner som kan stämma av buggar eller säkerhetsrisker kopplade till versioner från olika leverantörer.
  • API integration – Möjligheten att integrera med andra verktyg via API, t.ex. incidenthantering, dokumentation eller automatiska händelser som startar p g a ett visst larm. Larmhantering t.ex. via en Teams kanal.
  • Larmhantering – Flexibel larmhantering i flera nivåer, sett till både mottagare och hur en incident kan skickas vidare.
  • Dokumentation – Lagring av konfigurationsbackup och förändring- och revisionshantering. Funktioner som t.ex. kan generera olika slags rapporter, inventarie-, element- och IP-dokumentation m.fl.

Min personliga erfarenhet av olika övervakningsplattformar är att de är duktiga på några nämnda funktioner, sällan alla samtidigt. De mest kompletta är oftast väldigt dyra och komplexa. De kräver stora resurser, både sett till hårdvara och kompetens.

Tänk om…

Cuebid kan erbjuda denna verktygslåda och ta hand om övervakningen av ditt nätverk, sett till ovan nämnda funktioner. En SaaS tjänst där vi kan skräddarsy din övervakning, sett till funktioner och plattformar som skall övervakas, hantering av larm etc. En flexibel lösning där du som kund kan välja mellan en komplett managerad tjänst, hantera den själv eller något mitt emellan.

Vill ni veta mer om lösningen och är mogna för nästa steg, hör av er till undertecknad eller någon av mina kollegor!

Henrik Borg
Senior Solutions Architect
Cuebid Syd AB

Senaste artiklarna
Kategorier

DIGITAL EXPERTHJÄLP

På vår bokningssida kan du själv se när en konsult finns tillgänglig, och direkt lägga in din bokning. Enklare kan det inte bli!

Log4Shell – så skyddar du dig

Log4Shell – så skyddar du dig

Nu är det dags för ett blogg-inlägg igen. Denna gång vill jag skriva några rader om förra veckans händelser kring log4shell. Vad är då log4shell och varför är det en så allvarlig sårbarhet? Log4shell är namnet på själva attacken, sårbarheten ligger i ett...

Next Gen Account Manager

Next Gen Account Manager

Om Cuebid Cuebid är ett tillväxtföretag och har sedan starten 2009 växt till en väletablerad och nationell aktör inom nätverk-och säkerhetstjänster som kompletteras med 24/7 helpdesk-och supporttjänster, kompetensledande konsulter, IT utbildningar och ett starkt sälj-...

region stockholm säkrar sina tjänster

region stockholm säkrar sina tjänster

Sveriges största regionala vårdgivare säkrar sina tjänster med ökad prestanda och tillförlitlighet till lägre kostnad. Cuebid har bidragit med design och arkitektur, konsult- och specialistkompetens vid installation, konfiguration, uppgraderingar och incidenter,...

Applikationssäkerhet – vems ansvar är det?

Applikationssäkerhet – vems ansvar är det?

En gång i en grå forntid så hade man en ganska naiv syn på IT-säkerhet, men man insåg med tiden att man var tvungen att revidera den synen. Saker som brandväggar och antivirusskydd på klienter blev en normal del av IT-miljön men allteftersom de metoder som används av...

Låt den rätte komma in (eller ut)

Låt den rätte komma in (eller ut)

Min kollega och vän skrev för ett par veckor sedan om vikten att kunna återställa förlorat data och vikten av att ha planerat för återställning, design och automatisering för att kunna återställa data. Och som Fredrik nämner så är det bara en pusselbit i kampen mot...

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

Aldrig tidigare har jag vart med om så mycket nyheter under VMworld! Ett tag blev det nästan komiskt att varje talare på den inledande ”General Session” och respektive keynote sa just frasen ”We’re proud to announce…”. General Session var för övrigt var en av de bästa...