Kaseyaattacken i retrospekt

av | okt 4, 2021 | Cybersäkerhet

Stefan Elensky

När jag gjorde värnplikten, känns som hundra år sedan nu, så fanns det en allmänt vedertagen ”sanning”. Fienden skulle landsätta sina trupper i Sverige på midsommarafton, när minst halva befolkningen var satt ”ur stridbart skick”. 

Det här var bland det första som for genom mitt huvud sent på kvällen den andra juli, när jag svarade i telefonen och fick beskedet att Kaseya var under attack. Efter ett och ett halvt år i mer eller mindre karantän skulle USA öppna upp och fira sin självständighetsdag. Minst halva befolkningen var inte i skick att analysera loggar. 

Så vad var det som hände egentligen? Det har gjorts dussintals artiklar i ämnet så jag ska inte gå in på detaljer utan snarare prata lärdomar och subjektiva iaktagelser. En utmärkt artikel har vår partner SentinelOne gjort här: https://www.sentinelone.com/blog/revils-grand-coup-abusing-kaseya-managed-services-software-for-massive-profits/ 

Kaseya VSA är ett verktyg som används inhouse eller av Service Providers till att hantera klientdatorer och servrar. För att sådan mjukvara ska vara effektiv så krävs höga behörigheter i operativsystemet som hanteras. Det krävs även metoder att snabbt och enkelt skjuta ut script för att hantera olika typer av händelser. Detta sammantaget gör att Kaseya VSA måste anses vara ett mycket kraftfullt och – i fel händer, farligt system. Så sent som förra året skedde en annan, betydligt mindre sofistikerad attack då en Kaseyaserver togs över genom att man knäckte ett lösenord. Säkerhetsåtgärder hade därför vidtagits för att motverka den typen av attacker med hjälp av tvåfaktors-autentisering. Kaseya har aktivt arbetat med ett säkerhetsföretag från Holland för att genomlysa sin kod samt göra pentester de senaste åren. 

Den här gången hade man inte upptäckt en svaghet i koden vilken föranledde en så kallad ”zero day” som det ryska ”Ransomware as a service”-syndikatet REvil utnyttjade och kunde gå förbi autentiseringen. Rykten har spridits om att Kaseya känt till sårbarheten i flera år, något som de bestämt förnekar. 

Det som hände när väl REvil hade passerat autentiseringen var att man använde Kaseyas modul ”Agent procedures” för att skjuta ut kod till alla datorer, ”agenter” som var online. Då källan var betrodd för klienterna så var det ytterst få antivirus som reagerade på detta. För att tekniker inte skulle kunna komma in och stoppa skeendet så blockerades övriga inloggningar. Man döpte även proceduren till ”Kaseya VSA Agent Hotfix”. Det skadliga programmet gjorde en rad saker men viktigast för användaren var att det i slutändan krypterade alla filer man kom åt på c: på datorn, och publicerade en ruta som berättade att användaren hade sju dagar på sig att betala 44999 dollar i kryptovalutan ”Monero” för att få tillbaka innehållet. Efter sju dagar skulle summan dubbleras. 

REvil gjorde en väldigt sofistikerad attack, använde bland annat stulna certifikat för att signera koden. Dock så gjorde man även ett par grova misstag: 

  • Samma nyckel användes överallt, Kaseya har nu fått tag på nyckeln och alla filer kan låsas upp. Detta är faktiskt anmärkningsvärt men lyckosamt för de som blivit drabbade. 
  • Endast C: krypterades. På framförallt servrar är det ovanligt att spara data på c: 
  • Endast tre servrar(så kallade CC) användes för att styra attacken, dessa kunde snabbt svartlistas och blockeras. 

Tidigare har vi på Cuebid gjort en utmärkt intervju med Nils på SentinelOne om ”Supply Chain Attacks”, den finns att se här: https://www.youtube.com/watch?v=TTSoGDrrK5A. När den som attackerar använder sig av befintliga leverantörers kod för att penetrera slutanvändares infrastruktur. Ett mycket effektivt sätt att ta sig in då leverantören redan är betrodd och eventuella varningar i Antivirus ses som felaktiga och ofta ignoreras eller görs undantag på. 

Cyberattacken mot Kaseya är dock inte en klassisk Supply Chain attack, ingen kod hos Kaseya modifierades. Det talas om att den egentligen inte passar in under någon kategori av attack och att det ska komma en helt ny kategori. Visst användes Kaseya som verktyg för att komma åt att kryptera filer men egentligen inte på annat sätt än vad Windows inbyggda verktyg användes. 

Vad kan man dra för lärdomar? 

Egentligen kommer inga revolutionerande nya sätt att tänka säkerhet ut av det här, det är saker som vi redan visste men det tål att upprepas. Det här var ett kreativt sätt att komma åt användare men det här var undantaget. Det är fortfarande så att det vanligaste sättet att infektera klienter och komma åt data är via e-post och genom nedladdade filer. System för att centralt hantera klienter på ena eller andra sättet kommer även i fortsättningen att behövas och den dåliga nyheten är att alla dessa har råkat ut för attacker. 

Det är alltid dumt att lägga alla ägg i samma korg, använd backup och se till så att backupen är skild från övrig infrastruktur på alla sätt som är möjliga. 

Använd antivirus på samtliga system och ta alltid larm och varningar på allvar. Saknar organisationen resurser att övervaka och hantera larm så behöver funktionen outsourcas. 

Patcha, sätt en baseline på företaget på hur många patchar som får saknas innan en enhet anses vara incompliant. 

/Stefan Elensky

Senaste artiklarna
Kategorier

DIGITAL EXPERTHJÄLP

På vår bokningssida kan du själv se när en konsult finns tillgänglig, och direkt lägga in din bokning. Enklare kan det inte bli!

Log4Shell – så skyddar du dig

Log4Shell – så skyddar du dig

Nu är det dags för ett blogg-inlägg igen. Denna gång vill jag skriva några rader om förra veckans händelser kring log4shell. Vad är då log4shell och varför är det en så allvarlig sårbarhet? Log4shell är namnet på själva attacken, sårbarheten ligger i ett...

Next Gen Account Manager

Next Gen Account Manager

Om Cuebid Cuebid är ett tillväxtföretag och har sedan starten 2009 växt till en väletablerad och nationell aktör inom nätverk-och säkerhetstjänster som kompletteras med 24/7 helpdesk-och supporttjänster, kompetensledande konsulter, IT utbildningar och ett starkt sälj-...

region stockholm säkrar sina tjänster

region stockholm säkrar sina tjänster

Sveriges största regionala vårdgivare säkrar sina tjänster med ökad prestanda och tillförlitlighet till lägre kostnad. Cuebid har bidragit med design och arkitektur, konsult- och specialistkompetens vid installation, konfiguration, uppgraderingar och incidenter,...

Applikationssäkerhet – vems ansvar är det?

Applikationssäkerhet – vems ansvar är det?

En gång i en grå forntid så hade man en ganska naiv syn på IT-säkerhet, men man insåg med tiden att man var tvungen att revidera den synen. Saker som brandväggar och antivirusskydd på klienter blev en normal del av IT-miljön men allteftersom de metoder som används av...

Låt den rätte komma in (eller ut)

Låt den rätte komma in (eller ut)

Min kollega och vän skrev för ett par veckor sedan om vikten att kunna återställa förlorat data och vikten av att ha planerat för återställning, design och automatisering för att kunna återställa data. Och som Fredrik nämner så är det bara en pusselbit i kampen mot...

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

Aldrig tidigare har jag vart med om så mycket nyheter under VMworld! Ett tag blev det nästan komiskt att varje talare på den inledande ”General Session” och respektive keynote sa just frasen ”We’re proud to announce…”. General Session var för övrigt var en av de bästa...