VMworld 2021: ”We’re proud to announce…”

av | Datacenter

Aldrig tidigare har jag vart med om så mycket nyheter under VMworld! Ett tag blev det nästan komiskt att varje talare på den inledande ”General Session” och respektive keynote sa just frasen ”We’re proud to announce…”. General Session var för övrigt var en av de bästa jag sett, både i tempo, presentation och retorik! Från typ 15 oktober kan du se allt innehåll on-demand på https://www.vmware.com/vmworld/en/video-library/search.html#year=2021

Så vad är det då som är nytt?

Den stora nyheten får väl sägas är visionen om VMware som EN sammanhållande leverantör av ALLA cloud services. Eller ”Enterprise sovereignty – preserve freedom of choice, but keep control”.

VMware Cross-Cloud Plattform

VMware vill vara virtualiseringslager på alla publika moln, och på sätt leverera en enhetlig upplevelse och sömlös mobilitet av laster. ”From Edge to Core” – precis vad även t.ex. HPE säger. Så idén är väl inte ny i sig, men VMware har piskat upp sina utvecklare, så att de med fradga i mungipan pumpat ut lösningar för att stödja detta!

Ett skepp kommer lastat, med containers

2030 kommer 76% av alla laster vara containerbaserade enligt VMware, och den tron genomsyrar varenda gren i deras strategi. Jag tror faktiskt att 76% av alla sessioner jag såg nu hellre pratade om containers än VM:ar, eller så kändes det bara så. Självklart ser jag fördelarna med containerbaserade lösningar, och håller mig uppdaterad sedan flera år, men faktum är att idag har jag INGEN kund som kör egen Kubernetesplattform i produktion, eller har frågat om VMware Tanzu för att köra det i VMware! (Hur ser det ut för dig som läser detta? Skriv gärna en kommentar.) Hur som helst har VMware ett väl förberett ekosystem för de som vill ligga i framkant.

Ransomware protection

Inte oväntat fanns skydd mot ransomware högt på agendan. Bland annat med lösningar för DR. Nu finns det inte mindre än tre alternativ. Låt mig gissa att de kommer konsolideras i närtid.

VMwareDRSolutions

Ingen har väl missat att Carbon Black köptes av VMware förra året? Arbetet med att integrera det i VMwares ekosystem har nu pågått i ett år och känns som ett bra val för inte bara end-point protection. Men de släpper mängder säkerhetslösningar (som jag i ärlighetens namn inte hunnit titta närmare på) och har nu en heltäckande katalog av lösningar. ”From Edge to Core” som sagt.

Övrigt

Innan jag blir för långrandig vill jag ta upp två andra ”snackisar” från veckan som gick.

SD-card/USB-boot deprecated

VMware slutar alltså supporta både SD-kort och interna USB-stickor som bootenheter. Jag har själv slutat med det för många år sedan, men det var bekvämt (så länge de fungerade) och billigt. Idag finns flera bra alternativ, förutom billiga SSD-diskar, men jag vill lyfta fram HPE NS204i NVMe Boot Device. Ett billigt(8000ish SEK) PCIe-kort med två 480GB M.2-diskar i RAID1 med inbyggd RAID-kontroller! Det finns säkert alternativ för de som (tyvärr) inte använder HPE Proliant/Apollo/Synergy, men det får ni googla fram själva…

vSphere 7.0 U3

Otroligt många uppdateringar har tryckts in i U3, och jag väntar nog lite innan jag uppgraderar mina produktionsmiljöer. Vis av erfarenhet, eller gammal och feg? Läs VMwares Bob Planskers blogg om nyheterna och om du ser nåt du bara måste ha så kör på bara. Veeam 11a, som också släpptes nyss, har stöd för vSphere 7.0 U3.

Till sist vill jag tipsa om mailinglistan VMware Security Advisories. Enkelt för dig som snabbt vill täppa igen hål i din älskade VMwareprodukt. https://www.vmware.com/security/advisories.html

Det var en kort genomgång för den här gången. Vill du vet mer om något får du gärna skriva en kommentar eller ett mail till mig.

Stay safe, backup!

/Fredrik