Veeam 11 – utvalda nyheter att jubla över

av | Datacenter

För ett år sedan kom Veeam B&R v10 och gav oss en mängd nyttiga nyheter (ni om inte minns kan fräscha upp minnet här https://cuebid.se/2020/03/03/veeam-v10-presenten-som-bara-fortsatter-att-ge/), men redan nu har Veeams R&D lyckats med bedriften att trycka ut ännu en stor versionsuppdatering FYLLD med vackra lösningar! 

Eftersom det är över 200 nyheter så skall jag tipsa om vad jag anser är mest intressant och varför. Kanske sparar jag några minuter för någon, som kan läggas på roligare saker, som t.ex. att kolla reprisen på GAIS-Malmö i Svenska Cupen… 

Så vad tycker Veeam är värt att lägga resurser på i dessa tider? 

No alt text provided for this image

Inga chockerande insikter där kanske. Inte för oss som jobbar med att säkra data i alla fall. 

Men det som jag tycker är intressant är att ”ZERO tolerance for downtime” flyttas från primär infrastruktur till backuplösningen. Veeam har länge haft replikering, men nu kommer ännu ett steg mot att se Veeam som en del av servicens levererade upptid, mer än en försäkring mot dataförlust! Mer om det strax (*hint* CDP). 

Ransomware är ett satans gissel som utvecklas i rasande takt, både i komplexitet och förslagenhet. Färre gör malware för att förstöra när det visar sig att det går att tjäna pengar på att ta informationen som gisslan istället. Så det är naturligt att Veeam utvecklar skyddet mot kryptering/radering. 

Skyddet av hemarbetsplatser (fysiska resurser) avser en backupklient för Mac, där det redan fanns för Windows och Linux. Vi har ingen kund som idag skyddar sina klienter med Veeam, men flera som använder klienten för fysiska servrar. Hör gärna av er ni som gör det, jag är nyfiken på hur det fungerar IRL! 

Men hur löser då Veeam dessa utmaningar? 

Continuous Data Protection(CDP) 

Om jag får välja en värdig Mello-vinnare i år så är det CDP, även om det resulterar i ljudet från en orkester av 56k-modem som spelas upp i surround! 

I korthet är det en kontinuerlig replikering av VM:ar mellan kluster, med en RPO ner till 2 sekunder! 

Om du gäspade där så låt mig förtydliga varför det är revolutionerande: 

  1. Kan köras mellan två ESXi-hostar, i samma eller annat vSphere-kluster, samma eller annan vCenter som är ansluten till en VBR-server, enstaka VM:ar eller hela kluster 
  2. Klarar VM:ar på NFS och VMFS, men även VVOL 
  3. I gammal fin Veeam-anda är i stort sett hela uppsättningen automatisk genom en wizard 
  4. Failover/failback är superenkel, med möjligheter till network-/ip-remap, testa failover m.m. (hejdå VMware SRM) 
  5. Ingår i licenserna VUL och Enterprise Plus 

Tvekar ni fortfarande rekommenderar jag Veeams Anthony Spiteris blogg https://www.veeam.com/blog/v11-low-rpo-continuous-data-protection.html Eller hör av er för en demo! 

Scale-out Backup Repository (SOBR), nu med Archive tier 

SOBR lanserades i v10 och kan förklaras med en samling av alla dina backuptargets i en tierad target. Med flexibiliteten i det finns det ingen anledning att använda något annat som target för dina backupjobb, och ja det går att migrera till utan att förlora jobbhistorik eller filer. 

Det som är nytt är tieret Archive. Så förutom Performance(där backupdata hamnar först), Capacity(där din kopia hamnar, kan vara S3/off-site m.m.) kan man nu kopiera eller flytta till ytterligare ett tier. Och det tieret kan vara AWS Glacier eller Azure Archive där du lagrar extremt billigt. 

Ett exempel kan vara att du har ett GFS-jobb med 14dgr/3 månads/1 årsbackup. I SOBR kopieras datat automatiskt till capacity tier off-site och flyttas sen till archive tier om det är äldre än 14 dagar. Då används dyr lagring enbart till de första 14 dagarna, där de flesta återställningar sker! 

Ytterligare en nyhet är möjligheten att skapa ett härdat repository baserat på Linux, där backuperna blir skrivskyddade(immutable) och därmed ytterligare skyddade mot ransomware! Djupare beskrivining hittar du hos Veeams Michael Cade https://www.veeam.com/blog/v11-immutable-backup-storage.html 

No alt text provided for this image

Till sist några nämnvärda nyheter i korthet: 

  • Instant Recovery även för SQL, Oracle och NAS. Alltså att du kan börja använda tjänsten/servern under tiden som den återställs, då den körs från backuplagringen. 
  • RESTful API direkt mot VBR! Innan krävdes Enterprise Manager, nu kan 3:e parts analys- och rapportlösningar prata direkt med backupserver. T.ex. Grafana https://forums.veeam.com/veeam-one-f28/grafana-dashboard-for-veeam-one-v11-t72452.html#p403500 
  • Givetvis uppgraderade lösningar för backup av Azure, AWS, Google och Kubernetes 

Ni som känner mig vet att jag kan prata i evighet om mitt jobb, men för att bespara er en blogginducerad narkolepsi så avrundar jag här och ber er kontakta mig om ni vill veta mer! 

Tack för att ni läste! 

/Fredrik Ranelöv