Veeam v10 – Presenten som bara fortsätter att ge!

av | Blogg, Datacenter

Ingen kan väl ha missat att Veeam v10 släpptes till allmänheten den 18:e februari.

Ett släpp som innehåller flera hundra nyheter och förbättringar! Flera av dem kommer vi aldrig använda, eller ens märka av, men ett flertal är riktigt bra för många. Jag tänkte idag ta upp några som jag själv har sett fram emot, och som jag tror ni är intresserade av!

Inbyggd GFS

För att spara backupkopior under lång tid används ofta policyn GFS (Grandfather-Father-Son) som gör att vi får månads-, kvartals och årskopior. I version 9.5 krävdes ett separat jobb som kopierade backupdatat från ett föregående jobb för att lösa detta. Lite krångligt och det var lätt att det blev fel. Nu är det inbyggt i jobbet, och du kan välja ett annat target för detta, t.ex. en S3-bucket i Amazon, eller ditt egna objektlager!

Veeam1

NAS-backup

Vanligtvis går det bra att backa upp ett NAS eller en filserver normalt, men ibland är det helt enkelt för många filer och/eller för stort för att hinnas med under ett vanligt backupfönster. Speciellt om många filer ändras regelbundet. Nu kan du backa upp ditt NFS- eller SMB-share OCH få Changed File Tracking och mycket annat, med en otrolig prestanda. Läs gärna mer på Michael Cades blogg här https://www.veeam.com/blog/v10-nas-backup.html

Veeam2

(bild lånad av Veeam)

Skydd mot ransomware

Om du har ett Windowsbaserat backuptarget, och om alla dina targets är online, så spelar det ingen roll hur ofta du tar backup om allt krypteras av ett ransomware. Veeams Gostev berättade i sitt veckomail om det Schweiziska företaget Swiss Windows som i maj förra året fick alla sina servrar och backuper krypterade, och nu går i konkurs på grund av det. 170 personer förlorar jobbet. Därför rekommenderar vi att ha minst en kopia offline, eller skyddad på annat sätt. För er som kör HPE StoreOnce som target kan jag lugna er med att ett Catalyst Store inte krypteras(ännu…). Men för er andra kan jag glädja er med att ni kan göra en kopia och använda ett S3-target, t.ex. Azure eller AWS, och sätta det Immutable, dvs. omöjligt att förändra, ett antal dagar.

Veeam3

(bild lånad av Veeam)

Annat smått och gott

  1. Backup från vad som helst(nästan), restore till vSphere
  2. Linux-baserade proxyservrar
  3. StoreOnce Catalyst Copy, för kopior mellan StoreOnce utan att blåsa upp datat
  4. Förbättrad WAN-optimering
  5. Storage snapshot integration med HPE Primera

Och till sist, för er som efter mitt blogginlägg vill kasta er över uppgraderingen, läs gärna detta först. Eller ha det tillgängligt innan ni öppnar supportcase…

What’s new https://www.veeam.com/veeam_backup_10_0_whats_new_wn.pdf

Release Notes + Upgrade checklist https://www.veeam.com/veeam_backup_10_0_release_notes_rn.pdf

Självklart kan ni höra av er till mig också, så hjälper jag er! Stay safe, backup 😊

/ Fredrik Ranelöv

Cuebid Väst AB