vSphere 7

av | Blogg

å var det då äntligen dags. Vi är många som trodde att vSphere 7 skulle annonseras redan under VMworld i höstas, istället blev det en rad ”teasers” och strategibyten som vi kunde läsa mellan raderna KOMMER i vSphere 7. Nu är det i alla fall spikat att GA-släppet sker 1:e maj, med ett releasejippo den 2:e april.

Så vad är det då vi har att se fram emot?

Det är fortfarande inte helt tydligt vilka delar som kommer med, och vilka vi får vänta på. Under de senaste veckorna har det släppts nyheter ett par gånger i veckan, som för att bygga upp förväntningarna. Som väntat har fokus vart på containers och Kubernetes, men här är det jag tycker är relevant för det kundsegment jag jobbar i. Och hur det kan påverka vardagen för oss.

Förbättrad DRS

DRS, eller Distributed Resource Scheduler, är det som bland annat balanserar resurserna i klustret, eller helt enkelt ”på vilken host skall en VM ligga för att klustrets resurser bäst skall nyttjas”. Sedan starten har det fokuserats på RAM och CPU och det har varit hostarnas välmående som vart i fokus.

Nu är det istället fokus på applikationens välmående. Varje minut (tidigare var femte) kalkyleras ett ”DRS-score” för varje VM, men man tar även med vad en vMotion skulle kosta för både VM och hostar. Mätpunkter som ”CPU Readiness” och ”CPU Cache behaviour” är bättre på att visa hur bra applikationen arbetar än hur mycket RAM som är aktivt eller hur många CPU-cykler som nyttjas. Det var nödvändigt för att bättre ta hand om containers, men ändå en välkommen förbättring som jag tror kommer förbättra det automatiserade nyttjandet av resurser, och upplevelsen för applikationen.

Förbättrad vMotion

Sen introduktionen av vMotion 2003 i ESX 2.0 har det hänt otroligt mycket. Men det finns fortfarande VM:ar som man tvekar innan man kör vMotion på för att applikationen helt enkelt inte klarar den ”stun” som blir. Det här problemet ökar med storleken på VM:en och kan orsaka disconnects från t.ex. en databas om den blir för lång.

I vSphere 7 har logiken förbättrats för att maximera prestandan i migreringsjobbet, och minimera ”stun time”, speciellt märkbart på stora VM:ar!

Är du intresserad av att nörda ner dig i exakt hur detta går till kan jag rekommendera VMwares Niels Hagoorts blogg https://blogs.vmware.com/vsphere/2020/03/vsphere-7-vmotion-enhancements.html

Istället för VUM – vSphere Lifecycle Manager(vLCM)

vSphere Update Manager har jag ett hat-/kärleksförhållande till, som nog har vuxit till en typ av mogen (förhoppningsvis ömsesidig) respekt typ –”Om jag lovar att inte göra något oväntat, så lovar du att inte fucka upp min servicekväll”. Det fungerar när du bara har ett fåtal hostar, men blir snabbt ohållbart ju större, och mer disparat, miljö du har. Tänk om man kunde specificera hur man vill att en host skall se ut, och sen se vad som skiljer den från målbilden? Lite som Host Profiles?

Varsågod, här är vLCM. (Inte att blanda ihop med vRealize-verktyget…). Där utgår du från tanken om ett ”Desired State” och kan integrera VUM-funktionen med tredjepartshanterare av firmware, t.ex. HPE OneView eller Dell OpenManage. Själv använder oftast HPE iLO Amplifier Pack, men den har ingen vCenter-integration och det verkar vara ett krav idag. Funktionen finns på sätt och vis redan integrerad i HCI-/dHCI-produkter som t.ex. Simplivity, men de som fortfarande kör tradionella, och stora/utspridda, vSphere-lösningar kommer hoppa jämfota av glädje.

Titta gärna på VMwares video, men kom ihåg att det är en demo på VxRAIL och att du kommer med all säkerhet behöva ge produkten lite respektfull kärlek innan du når dit! https://www.youtube.com/watch?v=R4NGT12hvSM

vSAN 7.0

Personligen har jag faktiskt duckat vSAN, dels på grund av en del riktigt traumatiska upplevelser i dess ungdom, och kanske dels för att jag är gammal och tyckt att det vart mer hype än en stabil enterpriseprodukt. Kanske får jag tänka om nu? Följande kommer i alla fall med vSAN 7:

  • Förenklad managering och integration med vLCM
  • File Services, dela ut vSAN-lagring med NFS
  • Förbättrad 2-nodskluster och ”Stretch Cluster”. Ok, detta vill jag se på riktigt innan jag sätter i produktion hos en kund. Kan någon av mina kollegor i branschen köra först? Skämt åsido, det skall bli intressant att se hur det fungerar med diskfel(RAID vs. RAIN), cachefel och witnessproblem. Kanske får återkomma till det i en senare blogg.
  • Förbättrad placering av VM:ar och containers för optimerad prestanda

Instrinsic Security

VMware dödade paketeringen Platinum, som egentligen bara var vSphere med AppDefense. Gissningsvis för att integrera säkerhet på ett annat sätt nu när de har köp Carbon Black med mera. Jag väntar fortfarande på något konkret om Carbon Black eftersom Cuebid är återförsäljare och experter på det, men vi kan lita på att det blir en del av vSphere 7 och initiativet att bygga in säkerhet i hela stacken. Om ni läst min blogg från VMworld 2019 (https://cuebid.se/blog/vmworld-emea-2019-barcelona) så var det en av huvudpunkterna, plus att de betalade drygt 20 miljarder för produkten… Jag får återkomma om detaljerna i en separat blogg efter lanseringen, för säkerhet ligger oss varmt om hjärtat som ni vet, och kräver mer uppmärksamhet!

VMware Skyline

Till sist vill jag påminna om Skyline! Ingen nyhet, det släpptes 2018, men givetvis förbättrad integration till alla komponenter i vSphere 7 och vSAN 7. Vad det är? Enkelt uttryck en vApp som pratar med VMware och förkortar din ledtid till lösta supportcase avsevärt. Och den är gratis så länge du har supportavtal! Läs mer här https://www.vmware.com/se/support/services/skyline.html och boka in oss för ett demo.

Summering

Detta var ett axplock av det vi fått veta än så länge. Kanske lite tidigt, men jag kunde ju inte hålla mig. Dessutom har ni nog  märkt att jag helt har struntat i Tanzu/Kubernetes, helt enkelt för att vi idag inte har några frågor på detta än. Är ni intresserade av DevOPS och Native Kubernetes i vSphere, hör av er!

Vi hörs igen efter lanseringen och tittar närmare på bland annat nyheter inom säkerhet. 

Till dess, stay safe, patch yourself!

/Fredrik