Sommar, sol & cybersäkerhet

av | Blogg

Sommaren är runt hörnet och kanske har man redan nu börjat bocka av de sista som skall vara färdigt. Med sommaren kommer en tid av vila, återhämtning och göra saker man tycker är skoj! Men medan kontoret är lugnare än vanligt och många är på semester, tar hackarna tyvärr inte ledigt. Snarare tvärtom så kan semesterperioden innebära ökade risker för företagets cybersäkerhet och en guldperiod för skurkarna. Jag tänkte därför med denna kortare blogg dela några värdefulla tips på vad man bör göra innan sillen sitter på gaffeln och nubben är i magen.

Förbered din IT-infrastruktur

Innan semestern börjar, se till att alla system är uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna. Regelbundna uppdateringar och patchning av sårbarheter är grundläggande för att skydda mot potentiella angrepp.

Informera om phishing-attacker

Semesterperioder är högsäsong för phishing-attacker eftersom cyberbrottslingar vet att företag ofta är underbemannade. Skicka ut en påminnelse till alla anställda om att vara extra försiktiga med e-postmeddelanden som verkar misstänkta, särskilt de som begär känslig information eller innehåller länkar och bilagor. Det kanske inte är så troligt att det är din chef som ber om känslig information på midsommarafton kl 13.00.

Övervaka nätverket

Säkerställ att ditt IT-team, eller din IT-leverantör, har en plan för att övervaka nätverkstrafiken även under semestern. Automatiserade övervakningsverktyg kan hjälpa till att upptäcka och reagera på ovanlig aktivitet i realtid. Ha också en beredskapsplan för hur eventuella incidenter ska hanteras när nyckelpersoner är borta. En SOC som arbetar 24/7/365 och inte stänger ner för att det är midsommar eller semester är verkligen en rekommendation om man vill kunna njuta av ledighet och lita på att någon sitter redo om ”skiten träffar fläkten”.

Säkerhetskopiera regelbundet

En omfattande backup-strategi är avgörande för att skydda företagets data. Se till att regelbundna säkerhetskopior tas och att dessa säkerhetskopior är skyddade och lagrade på en säker plats. Testa återställningsprocessen för att vara säker på att allt fungerar som det ska om en incident skulle inträffa.

Begränsa åtkomst

Se över och justera användarrättigheter så att anställda endast har tillgång till de system och data som är nödvändiga för deras arbetsuppgifter. För att vara extra försiktig kan man under semestern tillfälligt begränsa åtkomsten till vissa system för att minimera risken för obehörig åtkomst.

Ha en trevlig sommar!

Genom att ha ovan punkter i bakhuvudet minskar risken för ett intrång och du kan fortsätta slappa i solstolen eller annat du uppskattar.

Ha en trevlig sommar önskar vi på Cuebid!

/Tobias